UTRECHT/AMSTERDAM, DATUM. Vier Nederlandse universiteiten hebben geen idee hoeveel kosten ze per student maken en vinden dat ook geen informatie ‘van bestuurlijk of organisatorisch belang.’  Dat blijkt uit de vrijgegeven stukken en antwoorden van de universiteiten in reactie op een WOB-verzoek.

De Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU) had vijf universiteiten om een zo compleet overzicht van de kostenopbouw van zes verschillende studies gevraagd. Verder is informatie opgevraagd over de toegekende Rijksbijdragen en de ontvangen collegegelden.  Marjosse Hiel, voorzitter van SCAU: ‘Aanvankelijk weigerden de universiteiten ons verzoek om informatie. Een beroepszaak was nodig om de universiteitsbestuurders duidelijk te maken dat ze verplicht zijn tot openheid van zaken.’

In de uiteindelijk vrijgegeven informatie geven de universiteiten aan dat de kostenopbouw van opleidingen ‘geen informatie van bestuurlijk of organisatorisch belang is.’ Hiel: ‘Universiteiten vinden het niet belangrijk om deugdelijk te begroten met behulp van feitelijke informatie. Het verdelen van een grote zak OCW-geld ligt ze kennelijk beter. Studenten zijn de dupe van deze herverdelingshobby.’

 

Comments are closed.